Behandelproces
Online contact leggen
Op de contact pagina vindt u verschillende online-formulieren waarmee u contact kunt leggen met G-kracht psychomedisch centrum:
Kies het contactformulier dat het beste bij u past en vul het online in. U krijgt een geautomatiseerd bericht te zien wanneer het online-formulier goed is aangekomen.
Patiënten die zich aanmelden
In geval dat u zich aanmeldt als patiënt bij G-kracht willen wij u op onze wachtlijst attenderen. Meer informatie vindt u hieronder bij wachttijden. Wij nemen contact met u op zodra er een behandelmogelijkheid/ diagnostiekmogelijkheid voor u is. Dit kan enkele maanden duren. Het is helaas ondoenlijk voor ons om u tussentijds te informeren over waar u op de wachtlijst staat en hoe lang het nog kan duren.
G-kracht psychomedisch centrum heeft het aanbod van groepstherapie uitgebreid. Patiënten die bereid zijn om deel te nemen aan een groepstherapie kunnen over het algemeen eerder in behandeling komen. Misschien goed om te weten dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat patiënten die groepstherapie volgen vergelijkbare of zelfs betere behandelresultaten behalen in vergelijking met patiënten die individuele therapie volgen.
Intake
Zodra er plek voor u is, krijgt u een uitnodiging van een behandelaar voor 1 tot 3 intakegesprekken. Een intakegesprek duurt een uur. De behandelaar schrijft naar aanleiding van de intake een intakeverslag. Zo nodig wordt een aanvullend psychodiagnostisch of psychiatrisch onderzoek gedaan. Naar aanleiding van deze diagnostische fase wordt met u besproken wat het beste behandelaanbod is. Diegene die de intake doet zal in de meeste gevallen ook uw behandelaar worden.
Belangrijk is dat u bij de intake een identiteitsbewijs, uw zorgverzekeringspas en de verwijsbrief van uw huisarts of andere verwijzer meeneemt.
Er wordt vanuit gegaan dat u op al uw afspraken verschijnt. Indien u een keer verhinderd bent wordt het op prijs gesteld als u zich 24 uur van tevoren afmeldt.
In therapie zijn?
Een belangrijke factor voor het succes van therapie is het contact tussen patiënt en therapeut. Daarnaast zijn de therapeutische technieken van invloed op het behandelresultaat. Ook omgevingsfactoren (zoals het hebben van een sociaal netwerk) zijn belangrijke factoren voor therapiesucces. Hoewel het een belangrijke taak is voor de behandelaar om deze verschillende factoren in de context van uw behandeling mee te nemen, heeft u als behandelde een minstens zo belangrijke taak om deze onderwerpen met u therapeut te bespreken. U wordt van harte aanbevolen om tijdens uw behandeling met uw behandelaar de behandeling te evalueren en om ook zelf na te gaan wat u prettig vindt gaan, wat u helpt en waar u nog behoefte aan hebt. Samen met uw therapeut kunt u dan kijken wat daarin haalbaar is.
Uw behandelaar kan voor evaluaties van het therapieproces gebruik maken van vragenlijsten om de verandering in ernst van uw problemen en kwaliteit van de behandelrelatie te objectiveren. Het meten aan het begin, tijdens en aan het einde van de behandeling (Routine Outcome Monitoring; ROM[1]) is een ontwikkeling die overal steeds meer zal voorkomen in behandeling. Bekend is dat deze manier van feedback ontvangen een toegevoegde waarde heeft voor de patiënt en de therapeut en daarmee een extra bijdrage aan het behandelresultaat kan leveren.
Bereikbaarheid
De behandelaren van G-kracht, psychomedisch centrum zijn veelal bereikbaar per e-mail. Ook kunt u een voicemailbericht inspreken op ons centrale telefoonnummer. De voicemail wordt aan het einde van iedere werkdag afgeluisterd en doorgestuurd naar de betreffende behandelaar. In geval van een crisis die geen dag kan wachten, adviseren wij u om contact op te nemen met uw huisarts. Ook kunt u contactleggen met www.113online.nl. Deze organisatie kan u ondersteunen wanneer u denkt aan zelfmoord. U kunt hen ook bellen op telefoonnummer; 0900 1130113.
Zie ook crisiskaart. Via deze organisatie kunt u onder begeleiding van een ervaringsexpert een crisiskaart maken waarop voor u en uw omgeving staat wat voor u belangrijk is in een geval dat u in crisis bent.
[1] De gegevens zullen geanonimiseerd worden opgeslagen en worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Geanonimiseerde gegevens over patiëntentevredenheid kunnen ook gebruikt worden in gesprekken met zorgverzekeraars en voor plaatsing op deze website. Let wel; er wordt hierbij alleen gekeken naar gemiddelde waarden over een grote groep mensen. De gegevens zijn niet te herleiden tot een individu.
Spelregels voor online individuele en groepstherapie
Het kan zijn dat je therapie online wordt gegeven. Soms een hele therapie en soms een enkele sessie. Je behandelaar stemt dit met je af.
Om de online sessies zo goed mogelijk vorm te kunnen geven en om zo ‘natuurlijk’ mogelijk met elkaar te communiceren, zullen we enkele ‘spelregels’ bespreken:
- Verplicht gebruik tablet, laptop, computer en geen telefoon (te klein)
- Verplicht dat je in een kamer zit waar geen andere mensen zijn. Spreek met mensen in je omgeving af dat je niet gestoord wilt worden gedurende dat je in een sessie zit.
- Liefst geen wifi, maar vaste internetverbinding.
- De voorkeur voor gebruik van een headset.
Voor online groepstherapie geldt nog in het bijzonder het volgende:
- Aan iedereen de vraag deel te nemen met de camera aan en de microfoon uit wanneer je niet aan het woord bent.
- Als je iets wilt zeggen c.q. toevoegen aan de discussie, even hand opsteken en de microfoon aanzetten.
- Voor de chat geldt dezelfde regel: alleen korte aanmoedigingsteksten (‘dit herken ik; goed bezig!’). Als je een heel verhaal wil delen via chat ook eerst handoptreden en pas delen als je akkoord krijgt van groepstherapeuten
- Tijdens de groepssessies wordt er niet gedronken en gegeten. Dit leidt af van het therapieproces.